Utilizare aplicatie CameraRaw (partea II)

Aces tutorial se adreseaza in special incepatorilor si isi propune sa ii invete cateva lucruri elementare despre ajustarea unei imagini.

Voi prezenta pe rand instrumentele necesare pentru o ajustare cat se poate de simpla, care poate fi facuta foarte rapid si care va schimba in bine imaginile voastre.

Voi incepe cu partea dreapta a ferestrei aplicatiei unde se pot vedea mai multe slidere:
Sliderul "Temperature"

Explicat in cel mai simplu mod, temeperatura intr-o imagine influenteaza cat de albastra si, respectiv, cat de galbena este o imagine. In felul acesta o imagine cu o tenta albastra va fi rece iar una cu tenta galbena va fi o imagine calda.

De multe ori se intampla ca in ziua voastra libera sa fie timp noros si nu puteti rata ocazia de a imortaliza cateva momente. Atmosfera este una gri iar culorile obiectelor vor capata o nuanta gri moment in care acest"instrument" este foarte util in a reda viata imaginilor voastre. Trebuie doar sa impingeti sliderul la dreapta pana cand aveti tonalitatea potrivita pentru subiectul vostru. Spre exemplu, in cazul unui portret, veti urmari ca pielea personajului sa apara cat mai naturala.

Exemplu:


ReceCalda

                                Rece                                                                          Calda


Slider-ul Exposure

Cu acest instrument puteti controla nivelul expunerii unei imagini. Cu alte cuvinte controlati cat de luminoasa sau cat te intunecata este o fotografie. Este o unealta foarte utila in momentul in care aveti o fotografie general supraexpusa (prea luminata) sau general subexpusa (prea intunecata). Ea va va ajuta sa readuceti la viata cele mai multe dintre imaginile voastre. Luam ca prim exemplu o imagine subexpusa. O imagine subexpusa poate avea, pe langa problema luminozitatii, si o problema de temperatura, e fie prea rece fie prea clada. Ce vom face in aceasta situatie? probabil ati intuit deja, vom impinge sliderul spre dreapta si, in functie de temperatura imaginii, vom impinge de sliderul temeperature.

Aceasta a fost o situatie in care problema legata de expunerea imaginii era una mai putin complicata. Exista totusi stuatii in care o fotografie poate avea zone subexpuse si zone supraexpuse. Mentionez ca exista si o a treia problema legata de luminozitatea unei imagini, daca o pot numi asa si vorbim de zonele arse. O zona arsa intr-o fotografie este acea zona unde detaliile lipsesc si apare o pata de un alb 100%. Exista si zonele negru 100% insa acestea se incadreaza in cele subexpuse. Ce putem face, inafara de cazurile extreme? Pentru a corecta o imagine in care apar atat parti supraexpuse cat si parti subexpuse vom avea nevoie de alte doua unelte, si anume sliderul Fill Light si sliderul Recovery.

Sliderul Recovery

Dupa cum spuneam mai sus acest instrument ne va ajuta sa ajustam corect o imagine din punct de vedere al luminozitatii. El va actiona asupra zonelor supraexpuse ale imaginii si va "intuneca" aceste zone.

Sliderul Fill Light

Sliderul Fill Light se afla la pol opus celui de mai sus, si anume actioneaza asupra zonelor subexpuse fara sa afecteze zonele luminate si sa le transforme in zone arse prin adaugarea de "luminozitate".  Va actiona asupra zonelor umbrite aducand un plus de lumina in asa fel incat fotografia voastra sa aiba vizibile toate elementele.
Aceste unelte trebuie folosite cu foarte mare grija fara a duce la extrem corectiile. Luam spre exemplu corectia umbrelor pentru ca am inceput sa discutam despre aceasta. Un portret fara umbre va fi considerat plat, lumina care va cadea pe subiect va fi considerata plata, adica portretul nu va avea tridimensionalitate. Aces aspect este foarte important in fotografie, de fapt aici este adevarata arta, sa dai impresia de spatiu tridimensional intr-o fotografie care, dupa cum bine stiti are doar doua dimensiuni, inaltime si latime. (height & width). Problematica umbrelor si importanta acestora va fi tratata intr-un articol special.

Sliderul Blacks

Impingand sliderul spre dreapta observati ca fotografia pierde din luminozitate. La ce va ajuta aceasta unealta? sa obtineti tonurile de negru mai bune in imaginea finala. Explicatia data de adobe e destul de complicata asa ca am ales sa va ofer una de la mine venita din folosirea acestei unelte.

Sliderul Brightness

In general modifica aceleasi lucruri ca si Exposure. Pentru rezultate mai bune trebuie sa folosititi o combinatie intre exposure, fill light, recovery, blacks si brightness. Se iau pe rand si ajustati la modul general cu exposure si brightness dupa care actionati la nivelul umbrelor si zonelor supraexpuse cu fill light si respectiv recovery. Daca e cazul reveniti cu brightness si/ori exposure. Imaginea ideala nu va avea zone fara detalii, adica negru pur sau alb pur.

Sliderul Contrast

Actioneaza in general asupra tonurilor de mijloc, cele care se afla intre subexpus si supraexpus. Asadar daca impingeti sliderul la dreapta contrastul va creste (unealta actionand asupra tonurilor mijlocii spre negru) iar daca il impingeti la stanga contrastul va scadea (unealta actionand asupra tonurilor mijlocii spre alb)

Sliderul Clarity

Ce face instrumentul asta? va ganditi bine, ajusteaza claritatea imaginii, aduce detalii si le face mai fine. In fotografie o imagine in care detaliile sunt vizibile, liniile sunt clare, este o fotografie sharp. Va spun asta pentru ca pe majoritatea forumurilor, sau stiu eu ce alt loc de discutii pe aceasta tema, se foloseste acest termen.

Sliderul Vibrance

Aceasta unealta actioneaza asupra stralucirii culorilor. Se va folosi in stransa legatura cu Sliderul Saturation care ajusteaza intensitatea culorii. Ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba va dau un exemplu care pe mine m-a ajutat sa inteleg ce se intampla. Luam culoarea verde... un verde fara stralurire va tinde spre un verde galbui sters iar un verde cu stralucire maxima va fi un verde puternic "verde fosforescent".

Sliderul Saturation

Explicatia este simpla: impingand sliderul la dreapta veti avea saturatie maxima si la stanga saturatie minima. Ce inseamna asta? saturatie maxima=culori intense, iar saturatie minima = fotografie alb negru.