Utilizare aplicatie CameraRaw (partea II)

Trecem mai departe si vom vorbi despre ce se afla sub tabul "Tone Curve" - vezi figura 1

                    Figura 1


Pentru a putea discuta despre aceasta "unealta" va trebui stiti ce este aceea o histograma.- Figura 2


             

                                       Figura 2

"Histograma constituie un grafic al preponderentei pixelilor de anumita tonalitate. Pe scurt, ea ne ofera informatii cu privire la distributia tonurilor închise sau deschise într-o imagine." (www.fotolitera.ro)

Ce trebuie sa stim?  Cu cat reprezetarea arata o grupare a pixelilor la stanga, cu atat imaginea  va fi mai intunecata, iar cu cat ea va arata o grupare a pixelilor la dreapta, cu atat imaginea va fi mai luminoasa.

Albul absolut precum si negrul 100% vor fi reprezentate la extremitatile graficului si, dupa cum am discutat, se doreste evitarea situatilor in care aceste extreme apar.

Acestea fiind spuse nu este foarte greu sa folosim "unealta" Tone Curve. Dupa cum vedeti in figura 1 apar in ordine sliderele:Highlights, Lights, Darks si Shadows.Aceste 4 slidere va vor ajuta sa faceti ajustari pe cele 4 nivele de intensitate ale luminii, astfel ca puteti aduce corecturi pozelor voastre fara sa actionati in zone in care nu doriti sa faceti modificari. Veti obtine imagini mai echilibrate si cu foarte putine zone in care detaliile nu sunt vizibile